פילונידל סינוס – Pilonidal Sinus (שערה הפוכה)

מהי המחלה "פילונידל סינוס" ומה הגורמים לה?

סינוס פילונידלי או כפי שמכונה שערה הפוכה, הינו מעין כיס תת-עורי עם פתח המפריש לעור ומופיע באזור הגב התחתון, עצם הזנב, מעל פי הטבעת, באיזור השסע שבין שני העכוזים. סינוס פילונידאלי נגרם כנראה מהתרחבות של זקיק שערה ומכיל בתוכו לעיתים שיער כלוא.

המחלה מופיעה בעיקר אצל מתבגרים וצעירים עד גיל 40 ושכיחה יותר בגברים ונשים בעלי שיער עבה ונוקשה.

** חשוב לציין כי ישנן מחלות אחרות, בעיקר מולדות, שיכולות להתבטא בממצאים באיזור עצם הזנב לכן הבדיקה אצל רופא חשובה לקביעת האבחנה המדויקת.

מהם הסימפטומים של פילונידל סינוס?

  • הפרשה של נוזל בהיר, עכור או דמי מאיזור היווצרות הסינוס שנראה כנקב קטן בעור.
  • דלקת באיזור המתבטאת באודם, רגישות והפרשה מוגלתית בעלת ריח רע.
  • אי נוחות באיזור עצם הזנב.
  • זיהום והופעת מורסה (אבצס) באזור הגב התחתון שיכולה לגרום לחום, כאב עז, והרגשה כללית רעה. אבצס פילונידאלי דורש בד"כ פניה מיידית לחדר המיון לצורך פתיחה כירורגית דחופה ומתן טיפול אנטיביוטי.

כדאי לדעת שישנם מצבים בהם הפצע נרפא אך הימצאות של שיער מתחת לעור עלולה לגרום להתלקחות הדלקת והיוצרות אבסס חוזר.

כיצד מאבחנים את המחלה?

אבחון המחלה נעשה על-פי המידע המתקבל מפי הנבדק, ובדיקת רופא מומחה לתחום זה. לעיתים רחוקות נעזרים בבדיקות הדמיה בכדי להבדיל בין סינוס פילונידאלי ובעיות אחרות באיזור זה.

מהו הטיפול בפילונידל סינוס?

במצב חריף – כאשר קיימת מורסה סגורה יש לבצע פתיחה של המורסה באופן דחוף. בניתוח מנקזים את המורסה, ומשאירים את שולי העור בחתך פתוח להמשך טיפול ע"י שטיפות וחבישה בפד סופג עד לריפוי הפצע. לעתים מוסיפים לטיפול גם אנטיביוטיקה פומית.

במצב כרוני – כאשר קיים סינוס ללא אבסס וללא זיהום הניתוח יתבצע באופן אלקטיבי. יום הניתוח נקבע על-פי הזמנה מראש.

מהו הטיפול הכירורגי האלקטיבי?

מטרת הטיפול הכירורגי היא לתת פתרון רדיקאלי על מנת לסלק את הסינוס באופן שלא יחזור. את הניתוח מבצעים בד"כ בהרדמה כללית או איזורית, ולעיתים רחוקות בסינוסים קלים ניתן להסתפק בהרדמה מקומית. קימות טכניקות ניתוחיות שונות שכוללות כריתה של האזור הנגוע. הצלחת הניתוח תלויה בדרגת חומרת המחלה וסוג הניתוח שבוצע. בד"כ שיעור ההצלחה של ניתוח מסוג זה הוא גבוה, אולם יש מקרים בהם  מופיעה חזרה של המחלה למרות טיפול הולם.

מהו זמן הריפוי לאחר הניתוח?

ההחלמה מניתוח זה יכולה להמשך לעיתים מספר שבועות בהם נדרש טיפול בפצע, למרות שלרוב ניתן לחזור לתפקוד יומיומי מוקדם יותר. מאחר ומדובר בתהליך בו יש הפרשה ולעיתים זיהום, הסיבוך העיקרי שיכול להופיע לאחר הניתוח הוא זיהום הפצע. לכן לעיתים משאירים את הפצע פתוח ונותנים לו להירפא מעצמו. יש חשיבות רבה במהלך הריפוי לשמירה על ניקיון המקום על יד שטיפות מספר פעמים ביום ושימוש בפדים יבשים לספיגת ההפרשות.

  • לאחר ריפוי הפצע, יש לשמור על העור בחריץ שבין העכוזים נקי וללא שיער.
  • מומלץ להסיר את השיער באיזור באמצעות גילוח כל שבועיים – שלושה עד להחלמה מלאה, ולאחר מכן להסיר את השיער באזור לצמיתות.

 

צוות המרפאה ישמח לתת מידע נוסף על המחלה, דרכי המניעה והטיפול בפצע במהלך ההחלמה מהניתוח ובהמשך.