מחקר: תרופות קיימות וזולות הצליחו למנוע משמעותית חזרה של סרטן המעי הגס!

חוקרים מאוניברסיטת ת"א והמרכז הרפואי שמיר מגייסים מאות חולי סרטן להשתתפות במחקר פורץ דרך: שילוב שתי תרופות מוכרות יכול למנוע התפשטות של גרורות סרטניות במקרים של ניתוחי סרטן המעי הגס וסרטן הלבלב!

האתגר של המחקר הוא גיוס 350 חולי סרטן מעי גס ולבלב בחלון ההזדמנויות הצר של הטיפול– 5 ימים לפני הניתוח להסרת הגידול, ביום הניתוח ובשבועיים שאחריו.

במחקר של החוקרים הישראלים פרופ' שמגר בן אליהו ופרופ' עודד זמורה שתוצאותיו האחרונות צפויות להתפרסם בקרוב, נצפו ממצאים משמעותיים לפיהם רק ל- 2 מתוך 16 המטופלים (12.5 אחוזים) שנטלו את שילוב התרופות השכיחות "אתופן" ו"דרלין" הייתה התפשטות של גרורות במעקב של 5 שנים, לעומת 9 מתוך 18 ( 50 אחוזים) מהמטופלים שנטלו פלסבו.

"תוצאות המחקר בחולי סרטן המעי שמתפרסמות עתה הן תוצאות מובהקות סטטיסטית, למרות שקבוצת המחקר עדיין קטנה", אמר פרופסור שמגר בן אליהו. "יש כאן הזדמנות נדירה עבור חולי סרטן מעי גס ולבלב להצטרף אלינו למחקר גדול יותר ולקבל טיפול פשוט ובטוח  שעשוי להגדיל באופן משמעותי את הסיכוי שלהם לריפוי מהמחלה. כמו כן, להיות שותפים למחקר החשוב הזה ולהשפיע על הסיכוי לריפוי של אלפי חולי סרטן בכל שנה".     

זהו רגע השיא של החוקרים פרופ' שמגר בן אליהו, ראש המעבדה לנוירואימונולגיה באוניברסיטת תל אביב ופרופ' עודד זמורה, מנהל המערך לכירורגיה כללית במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), שעובדים על המחקר הזה כבר 20 שנים. העובדה שמדובר בשתי תרופות שכיחות וזולות, עם תוצאות כל כך מרשימות רק מעידה על החשיבות של המחקר האקדמי שהוא חף משיקולים מסחריים, ויכול להציע טיפול מציל חיים גם ללא רווח כלכלי.
זה התחיל בהשערה של פרופ' בן אליהו כי ישנו קשר בין התפשטות גרורות אצל חולי סרטן לתגובת הלחץ הגופני והנפשי ולתגובת הדלקת הטבעית סביב הניתוח להסרת הגידול. השערה זו הביאה את שני החוקרים לבחון מתן שילוב של שתי תרופות שכיחות ומוכרות: תרופה אנטי דלקתי בשם "אתופן" הנמצאת כמעט בכל בית בישראל ו"דרלין" להפחתת תגובה סמפטטית (תגובת לחץ). הרעיון המרכזי וגם האתגר של הטיפול הוא לתת את שילוב התרופות בחלון זמנים קצר- 5 ימים לפני הניתוח להסרת הגידול , ביום הניתוח ובשבועיים שאחריו "המטרה היא שטיפול פשוט וזמין לכל כיס, יחד עם הניתוח להסרת הגידול, יגדיל משמעותית את הסיכוי לריפוי של אלפי חולי סרטן בישראל ובהמשך של מיליוני חולי סרטן בעולם", ציין פרופסור שמגר בן אליהו". "הצלחת המחקר הזה עשויה להפוך את הטיפול למוכר ושגרתי ולחלק מההנחיות הרפואיות של איגודים מקצועיים בארץ ובעולם עבור הרבה מאוד חולי סרטן" מציין פרופ' זמורה.

על פי ממצאים של מחקר ראשוני ומצומצם שכלל 34 חולי סרטן מעי גס, ופורסם בשנה שעברה בכתב העת המדעי היוקרתי CACER, נטילת שילוב התרופות "אתופן" ו"דרלין" במהלך 5 הימים שלפני הניתוח להסרת הגידול, ביום הניתוח ובשבועיים שלאחריו, הביאה לכך שלאף מטופל שטופל על פי הפרוטוקול המלא לא חזרה המחלה לאחר 3 שנים, זאת לעומת 33% מהמטופלים בזרוע הביקורת שנטלו פלצבו ובהם חזרה המחלה. בקרב כלל החולים במחקר (גם כאלו שלא נטלו את הטיפול לפי הפרוטוקול המלא) נמצא כי ל12.5% מזרוע המחקר חזרה המחלה (2/16), לעומת 33% מזרוע הביקורת (6/18).  יתרה מכך, מהנתונים החדשים של המחקר הכוללים מעקב של 5 שנים  שצפויים להתפרסם בקרוב עולה שרק ל 2 מתוך 16 המטופלים (12.5 אחוזים) שנכללו בקבוצת הטיפול (גם אם לא סיימו את הפרוטוקול המלא) הייתה התפשטות של גרורות, לעומת 9 מתוך 18 ( 50 אחוזים) מהמטופלים שקיבלו פלסבו.

המחקר הנוכחי מתוכנן לגייס מאות חולים במספר מרכזים רפואיים בישראל, בכדי להוכיח את התוצאות שנצפו במחקרים הראשוניים.