פיסורה אנאלית – סדק בפי-הטבעת Anal fissure
מהו פיסורה?
פיסורה, או בשם העברי סדק בפי הטבעת משמעותו קרע של העור החיצוני לתעלת פי-הטבעת. הקרע חושף את סיבי שריר הסוגר הפנימי למגע עם גורמים חיצוניים כמו צואה. הסדק ממוקם לרב בקו האמצע, מאחור, לפנים או בשניהם.
מהן התלונות הנגרמות על ידי פיסורה?
התלונה העיקרית היא כאב. הכאב מתחיל / מתעצם במהלך הצאיה ונמשך מספר דקות עד שעות לאחריה. הכאב לעיתים עז כל כך עד כדי שהסובלים נמנעים מצאיה מפחד הכאב. בנוסף, בשל קריעה חוזרת של הסדק במהלך הצאיה, מבחינים בדימום אדום על גבי נייר הניגוב או במים באסלה. לעיתים עקצוץ וגרד.
מה גורם להופעת פיסורה?
צואה במרקם קשה ויבש שעלולה לקרוע את עור פי הטבעת, התקף שלשולים או דלקת בתעלת פי הטבעת. סדק יכול להיות חריף – נוצר בעקבות שינוי חולף, במרקם או באופי הצאיה, או כרוני- בשל הרגלי צאיה לקויים, כיווץ יתר של סוגרי פי הטבעת והצטלקות הרקמות בעקבות קריעה חוזרת של עור תעלת פי הטבעת. תגובת סוגרי פי הטבעת לתהליך היא בכיווץ יתר שפוגע בתהליך הריפוי. ניסיונות חוזרים של הגוף לרפא את הסדק גורמים להתפתחות רקמה עודפת המתבטאת לעיתים בהיווצרות קפל עור בקצה החיצוני של הפיסורה – על סף פי הטבעת ונקרא טחור שומר או פוליפ צלקתי בקצהו הפנימי של הסדק ונקרא פפילה של פי הטבעת.
כיצד ניתן לטפל בפיסורה \ סדק בפי הטבעת?
כווץ יתר של הסוגרים מוערך כתורם העיקרי לאי ריפוי הסדק.
יש למנוע עצירות וצואה קשה בעזרת כלכלה עשירת סיבים, חומרים המרככים ומעבים את הצואה ושתייה מרובה. אמבטיות חמות מספר פעמים ביום למשך 10-20 דקות כדי לשטוף את הסדק ולאפשר הרפית סוגרי פי הטבעת. משחות שגורמות להרפיית הסוגרים ו/או להפחתת כאב.
במידה ולמרות הטיפול התלונות ממשיכות, יש לוודא שאין בעיה נוספת המונעת ריפוי הסדק. בהתאם למראה הסדק יש לשלול מציאות מורסה או מחלת מעי אחרת. לעיתים בשל הכאב העז ניתן לבצע זאת רק בעת בדיקה בהרדמה.
בסרטון הבא, מסבירה בבהירות את נושא הטיפול בפיסורה
מה לעשות כשהסדק אינו נרפא?
לאחר ששללנו מחלות רקע אחרות כסיבה לאי ריפוי הסדק, והיות והסדק כשלעצמו אינו מהווה סיכון רפואי משמעותי, ניתן להמשיך בטיפול תרופתי לתקופה נוספת, לטפל בזריקות מקומיות של חומרים המשתקים את השריר וגורמים להרפיה זמנית, או לעבור ניתוח לטיפול בפיסורה.
מה הוא הניתוח בשל סדק בפי הטבעת?
מטרת ניתוח לטיפול בפיסורה היא להשיג הרפיה מבוקרת של הסוגר הפנימי של פי הטבעת. מטרה זו משיגים על ידי חיתוך חלקי (כ 1/3 מאורכו) של הסוגר הפנימי. הניתוח מתבצע בד”כ בהרדמה כללית או אזורית, אך יכול להתבצע גם בהרדמה מקומית. משך השהות בבית החולים הוא של מספר שעות.
מהן תוצאות הניתוח, הסיבוכים האפשריים, ומה סיכויי הסדק לחזור?
ההקלה בכאבים מהירה, מתחילה כבר מספר שעות לאחר הניתוח. הכאב העז בצאיה חולף תוך 24-48 שעות. תהליך ריפוי הסדק יכול להמשך מספר שבועות. ניתן לחזור לעבודה בתום תקופה זו.
בידיים אמונות שכיחות הסיבוכים העלולה להתבטא ביצירת מורסה מקומית, או אטימה בלתי שלימה של פי הטבעת עם דליפת ריר נמוכה ביותר. אצל למעלה מ 90% מהמנותחים אין הישנות הסדק בעתיד.
מהו הטיפול שלאחר הניתוח?
הטיפול מכוון למנוע גירוי ופגיעה חוזרת של פי הטבעת עד לריפוי הפיסורה. לכן יש להשתמש במרככי צואה ושטיפת פי הטבעת/ אמבטיות ישיבה אחרי היציאה ללא שימוש בנייר ניגוב לתקופה של שבועיים.
האם פיסורה עשויה להוביל להתפתחות סרטן?
לא, אך יש להיבדק על ידי כירורג מומחה בתחום היות ומצבים אחרים עשויים להסתמן בתלונות דומות.
ולסיום, לעיתים יש בילבול בין פיסורה לבין טחורים. בסרטון, מסבירה פרופ' טולצ'ינסקי את ההבדלים בינהם: